Как да носите детето в зависимост от възрастта му

Objavljeno

Научно обоснован поглед на позициите за носене на децата

Тази статия разглежда най-често задаваните ни въпроси от страна на родителите: „Коя позиция на носене да избера за детето си и кога мога да нося детето в раницата отпред с лице напред?“. Статията показва как ергономичните раници поддържат естествената позиция на детето със свит гръбначен стълб и с крачета в позиция “М”. Също така раниците са удобни за родителите и не нарушават равновесието им. Когато става въпрос за развитието на детето, родителите често забелязват, че детето на 5- или 6-месечна възраст започва да се интересува повече от света около себе си и иска да го насят обърнато с лице напред. Не е необходимо изцяло да лишите децата от този вид носене, но е важно да се знаят предпазните мерки, които да се прилагат: детето, което носите с лице напред, трябва да бъде на над 5-месечна възраст и под годинка (6,4-10 kg), както и трябва да контролира добре главата, врата и горната част на тялото си. 

Носенето отпред с лице напред трябва да се практикува за кратки периоди, за да се избегне прекаляване със сетивната симулация. Също така, тази позиция не трябва да се използва, ако детето е уморено и ако има вероятност да заспи. Последна препоръка към всички родители: наблюдавайте детето си, съобразете позицията на носене с фазата на развитие на детето, като използвате разумът и родителската си интуиция!

Необходимост от стимулиране на мозъка

Нека да започнем с преглед на основните идеи относно това дали за детето е добре да бъде стимулирано от страна на родителите и близките. Една от основните констатации на голям брой изследвания, които се занимават с развитието на детския мозък, е фактът, че адекватната симулация е от жизнено важно значение за децата. След раждането на детето броят на невроните в мозъка му съответства на броя на невроните при възрастните. Онова, което липсва, е невероятният брой синапси – връзката между невроните, които в крайна сметка формират личността и интелигентността. Създаването на тези връзки зависи изцяло от вида стимули, които бебето получава от своята среда.

Всеки опит, на който е изложено бебето, ще активира някоя област на мозъка с неврони. Колкото по-често се повтаря опитът, толкова по-силна е връзката между активираните неврони. Както невролозите понякога казват: “клетките, които действат едновременно, едновременно се и свързват в мрежа”.

Но, както няма смисъл да се учи новородено на пързаляне с кънки на лед, така и някои видове стимулация са по-подходящи от други за определени фази на развитие. За да се разбере какви видове стимулация са подходящи и полезни, трябва да прегледаме основните фази на развитие, през които преминава детето през първата година от живота.

3 фази в ранното развитие на децата

През първите няколко месеца след раждането основната цел на развитието на детето е приспособяването към живота извън майчината утроба. То трябва да усвои няколко базисни умения: сучене, храносмилане, дишане, говорене, дефекация и зрение. Това са първоначалните трудни задачи, за които детето губи по-голямата част от времето си в т. нар. “фаза на адаптиране”: спане, дрямка, плакане. Понякога това включва и движение, и покой в т.нар. “фаза на тиха будност”, която е точно това: детето е тихо, внимателно гледа и изучава света около себе си. Или по-точно – наблюдава непосредствения свят, тъй като зоната на виждане на детето през първите няколко месеца е ограничена на 20 до 25 cm. Между другото, това е и приблизителното разстояние между Вашето лице и лицето на детето, когато го държите в ръце или кърмите.

Възраст от 2-3 месеца

През 2- или 3-месечна възраст детето започва активно да търси социално взаимодействие с възрастните, използвайки поглед и усмивка, за да привлече вниманието или да започне разговор или игра. Майката обикновено ще отговори с изразителни изражения на лицето и ще използва високочестотен глас, който брилянтен учен, изследващ развитието на децата, нарича “motherese”. Бащите също преминават към такъв вид разговор, след като осъзнаят колко забавни могат да бъдат бебетата.

Възраст от 2-6 месеца

Бележи началото на фаза, която е с продължителност три до четири месеца (възраст 2-6 месеца), когато детето е силно заинтересовано от човешкото лице. Тогава детето по време на игра се фокусира върху изучаването на правилата на човешкото социално взаимодействие, четенето и тълкуването на голям брой изрази на лицето на майката, бащата или близките. В опитите си да забавляват и развеселят детето, родителите ще общуват с него, като се редуват, а детето ще се научи как да представя и регулира възбудата си, а понякога и фрустрациите, които възникват при всеки игрови епизод. Тези “наивни” игрови епизоди неврологично са ключови за създаването на емпатия, социални и комуникационни умения, умението за радост и умението за понасяне на стреса.

Възраст от 6+ месеца

От около 6-месечна възраст, с появата на координацията око-ръка, вниманието на децата постепенно се прехвърля към предметите наоколо. Детето също така започва да се придвижва пълзейки и да използва новата си способност да се движи, за да изследва околната среда. Основните обгрижващи лица (мама и тати) вече не са центъра на вниманието на детето, както е било през предходните месеци. Тяхната основна роля е съсредоточена върху това да помогнат на детето да отгатне и разтълкува двусмислените ситуации, в които детето усеща несигурност. Лабораторният тест, който описва добре тази процедура, се състои от това, че детето трябва да пресече празно пространство, покрито със стъкло, за да достигне желания обект. Детето ще провери изражението на лицето на майка си; ако лицето й изразява ужас или несигурност, детето няма да пресече празното пространство. Ако, от друга страна, майката чрез изражението на лицето си насърчи детето да продължи, тогава то и ще го направи. Детето използва родителите, за да регулира собствените си емоции и поведение.

Това е фазата, в която детето се учи да споделя вниманието с друго лице, да следи посоката на погледа на родителите си и да търси помощ от тях, за да получи предмети извън обсега му, показва и проверява иска ли лицето, което се грижи за него, да обърне внимание на желания предмет. Детето също така ще стане емоционално свързано с лицата, които се грижат за него (най-често и основно с родителите), и ще започне да показва знаци на недоволство при отделяне и при контакт с лица, които не познава добре. Детето използва родителите като “безопасна база”.

Връзка между фазите на развитие и идеалната позиция за носене на детето в детската раница


Носене отпред с лице към родителя

През първите няколко месеца от живота детето е повече от доволно, когато го носят отпред с лице към родителя. От гледна точка на развитието основните задачи на детето се състоят в приспособяване към живота извън утробата и при това със сигурност не му е необходима прекомерна стимулация.

След тази фаза следва периодът на “социално пробуждане”, който започва от около 2-3-ия месец. В тази възраст основният интерес на детето ще бъде човешкото лице. И в тази фаза носенето отпред с лице към родителя продължава да е идеално за повечето деца, тъй като ще могат да виждат добре лицето на родителя. Родителят така може да успокои детето, да го заинтригува или стимулира. За детето е важно да може да вижда лицето на родителя, когато общува с други хора, което ще предостави на детето опит чрез учене и ще му даде възможност за обратна информация.

Раници за деца в позиция отпред с лице към носещия

В даден момент, през първата година на детето, повечето от децата, поставени отпред с лице към родителя, започват да въртят главата си, за да могат да видят по-добре дейностите, които се случват зад тях. С оглед на гъвкавостта на детското вратле и широкото зрително поле детето в действителност ще може да се наслаждава достатъчно на света наоколо. Това най-вече е възможно, ако възрастният, който носи детето, следи сигналите на детето и му помага в усилията му да изследва света, като се обръща настрани. Ако това решение работи за Вас, а бебето е доволно, препоръчваме да задържите бебето отпред с лице към Вас.

Носене отпред с лице напред

Всъщност, някои деца ще сигнализират ясно и протестирайки, че носенето отпред с лице към родителя за тях вече не е подходящо, за да имат съответната визуална стимулация. Сякаш казват: “Искам да видя целия свят”. Ако детето може да държи добре главата си, което е вероятно в тази фаза, можете да го преместите отзад на гърба или отстрани или да го задържите отпред, като го обърнете да гледа напред, но само докато детето е с ергономична опора.

Раници, в които детето е обърнато напред

Препоръчваме носенето с лице напред за кратко време в спокойно и, по възможност, в познато за бебето обкръжение (при условие детето да има навършени най-малко пет месеца).

Напомняме, че желанието на детето за носене с лице напред може да бъде изключително преходна фаза, през която то преминава. Можете да експериментирате с поставяне на бебето в позиция към Вас и да видите как ще реагира на позицията. Опитът показва, че много бебета, които преминават през периода, в който искат да бъдат обърнати с лице напред, след няколко седмици се връщат към носенето с лице навътре.

Обръщане на детето с лице напред

При носенето с лице напред бебетата лесно могат да бъдат свръхстимулирани и претоварени. Ако Вашето дете се превъзбуди или е нервно, препоръчваме да го обърнете в позиция с лице към Вас, отзад на гърба или настрани на хълбок. Също така, внимавайте за знаците, които показват дали бебето Ви е прекалено завладяно и попива ли околната среда, без да може да се откъсне от нея.

Често това е знак, че бебето се чувства несигурно и изпитва необходимост непрекъснато да следи ситуацията. Не е достатъчно само да се обърне бебето напред и да му се даде спокойствие от близостта до родителя. Бебето реагира добре, когато може да види този, който се грижи за него. Също така знаците на бебето са по-ясни за родителите, когато виждат лицето му. Тъй като може да възпрепятства възможността на родителя да реагира и да общува с бебето си, продължителното носене с лице напред не се препоръчва.

Когато бебето е обърнато с лице напред, то е “отрязано” от ясния поглед към лицето на неговия родител. Това е особено проблематично в първите 6 месеца, когато взаимодействието с лицето на родителя е жизненоважно за оптималното неврологично развитие на детския мозък. Затова категорично препоръчваме само позицията с лице към Вас за периода на първите шест месеца.

Също така, през следващите месеци бебето много често ще разчита на лицето на родителите при тълкуването на двусмислени ситуации. Невъзможността да разчита на лицето на родителите може да създаде излишен стрес за бебето и, ако подобен стрес се повтаря, той може да застраши основното умение за регулиране на стресовата реакция, която в дългосрочен план може да навреди на физическото и психическото здраве в зряла възраст.

Позиция “жабче”

Най-добрата позиция за насърчаване на здравословното развитие на гръбначния стълб е разкрачената позиция със сгънати тазобедрени стави или позицията “жабче”, както я наричат някои. Всъщност това е позицията, в която се поставят бебетата, когато им се диагностицира дисплазия на тазобедрената става, защото тази позиция стимулира оптималния растеж на тазобедрените стави. Ако цялото тегло на бебето се постави върху диафрагмата, а краката се поставят в позиция право надолу, това просто не би било оптимално от гледна точка на физиологичното развитие. Затова препоръчваме детето да се носи отпред с лице навън, само когато раницата е напълно в седнала позиция или в позиция клек.

Носене с лице напред или към лицето, което носи

Друга причина, поради която препоръчваме носенето с лице напред да бъде за кратко време, е заради удобството на родителите. Когато детето е обърнато навън, има вероятност за допълнително натоварване на гърба на обгрижващото лице, тъй като е по-трудно да се носи товар, който е обърнат напред от Вас. Поради тази причина използвайте по-кратко време ергономичната предна страна, обърната навън, и прехвърлете раницата настрани на хълбока или отзад на гърба, ако започнете да усещате напрежение в долната част на гърба.
По-голямата част от бебетата на около 6-месечна възраст ще бъдат напълно щастливи да ги носят отпред с лице към лицето, което ги носи, а доста от тях дори и до 12-месечна възраст, като това е и оптималната позиция, която препоръчваме.
Възрастта, на която някои бебета ще протестират при носене отпред с лице към лицето, което ги носи, може значително да варира и зависи от характера на бебето, както и от средата, в която се намира.

По отношение на средата някои родители срещат предизвикателства в първата година от живота на бебето им и могат да бъдат напълно отдалечени от него. В напрегнатата семейна среда бебето вероятно ще търси удобство и сигурност от обгрижващите го и ще се съсредоточи върху тази изключително важна връзка, преди да започне да изследва света. Ако по някаква причина не успее да постигне това, съчетанието от несигурното семейно обкръжение и същевременно насърчаване на независимостта му чрез носене отпред с лице напред може да има вредно въздействие върху здравето на бебето.

Позиция на гръб

Тази позиция обикновено се използва, когато бебето натежи доста, за да може да се носи отпред или настрани. За повечето родители това се случва, когато бебето е около 10 килограма или съответно когато детето е на възраст около годинка.

Оптимална позиция за носене

Ключовото и основното разбиране, което е необходимо за определянето на оптималната позиция на раницата, е, че нормалното, здравословно развитие на детето винаги започва от първоначалното желание за голяма физическа близост и взаимодействие  родител/дете, до обръщането към по-голяма независимост и любопитство към света като цяло. Но не забравяйте: постепенното нарастване на нуждата на детето от изследване на света до голяма степен изисква последователна подкрепа от страна на обгрижващото лице. Тази подкрепа е перфектно предоставена, когато бебето може да използва лицето на родителя за тълкуването на големи количества съвсем нови и следователно потенциално стресови ситуации. Ето защо в повечето случаи на детето му е най-добре, ако е обърнато с лице към Вас т.е. към лицето, което го носи.

Поради всички изброени по-горе причини горещо Ви препоръчваме да носите бебето с лице към Вас, докато е възможно, независимо от това дали детето е отпред, настрани или отзад. При специалните обстоятелства, описани в текста по-горе, можете да носите бебето и отпред с лице напред, но за по-кратък период от време.

Препоръката на статията е следната: следвайте бебето си. Признаваме, обаче, че родителите все пак най-добре познават бебето си, така че изберете позицията, която най-добре отговаря на Вас и Вашето семейство, имайки предвид посочените по-горе наблюдения.

Хенрик Норхолт

Д-р
Хенрик Норхолт

Член на Световната асоциация за психичното здраве на кърмачетата, Дружество Marce’ за перинатално здраве и Дружество за изследване на емоциите и връзките. Докторира във факултета LIFE в Копенхагенския университет в Дания.

Д-р Норхолт изследва влиянието на носенето на децата върху развитието на детската психика. Той активно участва в разработването на иновативната интервенция за свързване на родители и деца и улесняването на кърменето чрез международна мрежа от семейни лекари, акушерки, акушер-гинеколози, педиатри и детски психолози.