БЕЗОПАСНО И ЩАСТЛИВО НОСЕНЕ

Поради нарастващата популярност на бебеносенето, все повече родители в нашето съвременно общество осъзнават невероятните възможности, които бебеносенето предоставя, за да се удовлетвори нуждата на децата от близост, а в същото време родителите успешно да изпълняват натоварения си дневен график. Малките бебета се чувстват в безопасност, когато са в ръцете на родителите си, където храната и топлината са лесно достъпни.  С помощта на носенето и по-големите деца могат да бъдат в безопасност от превозните средства или другите рискове в пътното движение, и да получат сигурността, която им предоставя родителската близост, когато се увеличат стимулите от външната среда. Както и при всяко оборудване, има основни насоки, които трябва да се спазват, за да бъде носенето на децата възможно най-безопасно.

Безопасното носене на децата започва с избора на подходяща раница. Изборът на модерни детски раници е огромен, за да може да се удовлетвори всеки джоб и стил.

Внимавайте раницата, която ще изберете, да съответства на възрастта на вашето дете. Дали теглото на Вашето дете е в рамките на посочените граници? Трябва ли да се използва подложка за новородено? Избраната от Вас позиция на носене отговаря ли на възрастта и на етапа на развитие на Вашето дете?

След покупката задължително прочетете инструкциите за употреба на производителя и се допитайте до консултант или консултантска група за бебеносене, ако се нуждаете от допълнителна помощ. Пазарувайте в магазини, които са официални представители на марката, за да сте сигурни, че Вашата раница е оригинална и че е произведена в съответствие с браншовите стандарти за безопасност. Проверявайте периодично ергономичната раница, за да сте сигурни, че катарамите и шевовете не са повредени и че функционират правилно.

При изпробването на нова раница или нови техники за носене се погрижете за това Вие и бебето да сте добре отпочинали, а детето да е сито и доволно. Ако не сте сами, нека Ви помогне някой. Ако няма никой наблизо, упражнявайте се над мека повърхност или в седнала или коленичеща позиция. Ако разполагате с огледало, то ще ви позволи да проверите от всички ъгли как напредвате. Много малките бебета се нуждаят от добра опора за врата и главата, за да се предпазят дихателните им пътища. Това може да се постигне чрез поставянето им в раницата в изправено положение, гърди до гърди с лицето, което ги носи, и с раницата, която в задната част на главата им достига до средата на ухото. Проверете дали катарамите са закопчани или съответно дали връзките са здраво закрепени.

Някои основни инструкции за безопасно и щастливо носене:

 • Следете дишането на бебето през цялото време. Уверете се, че брадичката на бебето не е поставена на гърдите, а гърбът е добре поддържан.
 • Веднага след кърмене върнете бебето в изправена позиция.
 • Внимавайте как ходите, тъй като носенето може да повлияе на равновесието.
 • Внимавайте за всичко около вас, тъй като заедно с детето, което носите, заемате повече пространство, отколкото ако сте сами. Особено внимавайте при вратите, ъглите на мебелите или вратите на автомобила!
 • Обръщайте внимание на всичко, което детето може да хване от по-високата си позиция.
 • Внимавайте лицето на детето да се вижда винаги и да не е покрито с плата на раницата.
 • Дръжте бебето достатъчно близо, за да можете да го целунете.
 • Включете носеното дете в ежедневните дейности като почистване, пране и подготовка за готвене, но не го доближавайте близо до топлина, като например по време на готвенето на печка.
 • Не извършвайте никаква дейност, която изисква използването на оборудване за безопасност. Някои примери за такива дейности са колоездене, плаване с лодка или каране на ски.
 • Не се навеждайте от кръста, когато детето е в раницата. Раницата е отлична за извършването на задачи, като чистене и пране, но трябва да внимавате да се движите по безопасен начин. Вместо навеждане от кръста, клекнете на колене (това е по-добре и за гърба Ви!)
 • Не използвайте детската раница в автомобила. Раницата не може да се използва вместо детско столче за кола!
 • Не правете упражнения, които включват прекомерно скачане или тресене. Разходката или ходенето пеш е отлична физическа активност, която можете да практикувате, докато носите, а бягането или батутът трябва да почакат.
 • Много хора, които носят деца, в даден момент се сблъскват с въпроса “Безопасно ли е?” Отговорът е ДА, само с няколко прости насоки. Намирането на подходяща ергономична раница за възрастта и етапа на развитие на детето, държането на детето близо и честото проверяване ще поставят основата на една прекрасна връзка между родител и дете, както и ще Ви позволят да се насладите на практичността, удобството и радостта от бебеносенето през годините, които идват.